Dokážete si to představit? Právě teď v tento moment odejít, opustit vše a vydat se za Ježíšem? Nehledět na rodinu, na plány ohledně budoucnosti, zanechat školu nebo zaměstnání a prostě jít? Učedníci to zkrátka udělali (viz Mt 4,12-23). Vydali se za Ježíšem a změnilo to jejich život. Před podobným rozhodnutím jsem stála i já, i když v mnohém to bylo možná jednodušší.

Vydat se do služby, následovat Ježíše, dát se mu k dispozici nebo zůstat doma a postarat se o rodinu? Když se ohlédnu zpátky, tak asi před rokem jsem docela váhala, zda jet v létě na Antiochii či nikoliv. Ne že by se mi tam v dřívějších letech nelíbilo, právě naopak, zažila jsem zde Boží přítomnost a také zjistila mnohé o sobě a službě, kterou mohu vykonávat. Tato katolická evangelizační akce pro mě byla vždy takovým duchovním povzbuzením během léta, něčím, na co jsem se těšila. Teď ale byla situace zcela jiná. Maminka na tom byla zdravotně dost špatně a čekala ji ještě dlouhá rekonvalescence. Tehdy se to ve mně docela mlelo. Výčitky svědomí, že si klidně odjedu někam užívat prázdnin a mámu zde nechám. A současně závazek, který jsem dala, když jsem vyplnila přihlášku, a kdy už s mou účastí ostatní počítali. Nakonec jsem se přeci jen rozhodla. Trochu mě uklidňovalo ujištění, že doma zůstane alespoň brácha, který mamce pomůže. A tak jsem odjela.

Když jsem pár dní po odjezdu s mamkou telefonovala, zjistila jsem, že vše šlo do kopru. Bratr totiž onemocněl. Takže nejenže mamce nemohl pomáhat, ale ještě zde bylo velké riziko, že nakazí i ji, zvláště teď, když má oslabenou imunitu. Ale nic takového se nestalo. Maminka to k překvapení všech nechytila. 

Když se na to dívám zpětně, uvědomuji si, že o moji maminku bylo vlastně postaráno úplně nejlépe. Pán se stará. A i když se vše zdá ztracené, on nás v tom nenechá samotné. Doufám, že příště, až se budu zase rozhodovat, tak si na toto vzpomenu, a budu méně váhat, a více důvěřovat.

A tak ať už nás v životě čekají jakékoliv volby, odevzdejme je Pánu a On už se postará.