Postní doba? Co? Né, to se mám ještě více omezovat? Už teď nemůžu spoustu věcí. Kamarády nevidím, do scholy nemůžu, běhat na tom náledí se taky nedá. Všechno jen online. Už mi z toho začíná hrabat. Když teď omezím ještě sociální sítě a nebudu si moct dát něco sladkýho na nervy, tak mi nezbude snad žádná radost. Proč zas postní doba? 

Nemít vše, co by si člověk přál? Je to skutečné omezení? Mé já o tom ví své. Něco takového jsem už přece zažila na Antiochii. A musím říct, že to vlastně bylo super. Ne, myslím to zcela vážně. Nemít vždy vše, vážně někdy může být lepší. Člověka to totiž posune někam dál.  
Tak třeba když jsme neměli tiskárnu. Všechny plakátky a pozvánky na program jsme museli psát ručně. Nejen, že jsme se u toho bavili, ale také jsme zapojili svoji kreativitu a více si vážili našeho „díla“. Když není internet, tak člověk žasne na kolik dobrých her si vzpomene sám od sebe. Že si dokáže poradit v mnohých situacích a nemusí se ptát strýčka Googla. Náhle člověk zjišťuje, že je spousta zajímavých řešení i bez techniky, a že se obejde i bez spousty dalších věcí. A hlavně je to větší zábava. Někdy jednoduše stačí maličkosti, z kterých pak vzniknou velké věci. 
A že se stanou i trapasy? Tak to taky vím. Do zápisu v kronice jsem totiž napsala děsnou gramatickou chybu hned do nadpisu. To je moment, kdy člověk nezmáčkne klávesu DELETE. (Teda snažila jsem se to vygumovat a opravit, ale bylo to poznat :-D). Na druhou stranu jsem tam takto zanechala úsměvnou vzpomínku, na kterou bych jinak možná už dávno zapomněla. 

Tak co trochu přehodnotit pohled?                                                                                                                     
Postní doba? Jé, tak to letos nebude tak těžký. Diskotéky přece žádné nejsou, tak aspoň to pokušení nebude tak velký jako loni. Líčení? Doma se stejně nemaluju. A taky teď neutrácím za zbytečnosti. Tak co bych tedy mohla udělat navíc? Možná bych mohla omezit čas na počítači a věnovat se škole, místo brouzdání po internetu. Nebo se více zaměřit na modlitbu. Křížová cesta v přírodě přece posílí duši i tělo. Nikdy se mi nechce bezdůvodně ven, ale teď už důvod mám. Jé, a na to se vážně těším. 
 

A jaká bude tvoje postní doba?