Láska – Radost – Zábava – Služba – Pokora – Únava – Dobrodružství – Emoce – Modlitby – Mše – Hudba – Hry – Volnost – Pomoc – Vztahy – Přátelé – Rodiny – Zážitky … = ANTIOCHIA.

Dokud nezažiješ, neuvěříš.

 

Našim posláním je evangelizovat. Ne manipulovat. Chceme ukázat, že i ti, kteří věří v Boha, jsou normální obyčejní lidé, snad jen trochu šťastnější!

Jsme společenství „rybářů“, kteří se sami učí plavat v nekonečném oceánu. Netoužíme po klidných vodách plné zdravých „rybek“, které vědí, kudy je nejbezpečnější plout. My hledáme osamocené, ztracené „rybičky“ a pomáháme jim ukázat cestu domů. Avšak nechytíme je nemilosrdně do rybářských sítí a neodvedeme je za ploutvičku k Tatínkovi. Ale snažíme se jim ponechat svobodu, plout před nimi a nasměrovat je tím správným směrem ke štěstí. A rozhodnou-li se jakkoli, my je vždycky budeme respektovat, ochraňovat a milovat.

Poslední tři roky náš turnus působil v Čechách, a to ve městě Bělá pod Bezdězem. V místě, kde na nedělní mši svatou zabloudí 10 – 12 obyvatel města a okolí (celkem má Bělá cca 3100 obyvatel). I přesto místní kněz Kamil Škoda nezoufá, ale doufá, a otvírá nejen své srdce, ale i dveře staré fary dokořán. Je ochotný poskytnout jakoukoli pomoc nejen místním, ale i třeba antiošákům z daleké Moravy.

Náš turnus A pod vedením otce Stanislava Trčky, kaplana z Luhačovic, se skládal z dalších 7 odhodlaných dobrovolníků – Marušky, Kiki, Zdeňky (Žabky), Šárky, Jirky, Lenky a bohoslovce Pavla, kteří se rozhodli, že se o svůj volný čas podělí s druhými. Našim úkolem bylo sestavit ve všech ohledech zajímavý program na prvních 14 dní Antiochie. Nejen, že jsme si hráli s dětmi, kreslili, opékali špekáčky, chystali noční bojovky, olympiády a soutěže, poutě a křížovou cestu, ale i dospělým jsme věnovali svůj čas na čajových dýcháncích, soukromých návštěvách, v parku a také v kostele při mších. Každou generaci jsme chtěli obdarovat nezapomenutelnými zážitky, které byly postaveny na jednom společném základu – a to všemocné Lásce. Co jsme našim přátelům a známým města Bělé za uplynulé 3 roky dali, a všechno, čím oni obdarovali nás, se jednou projeví v našich, jejich a třeba i vašich životech! 

Za všechno, co se na Antiochii odehrálo, za společně strávený čas, za nová přátelství, za smích a hlody, za krásné zážitky a za morální posun každého z nás, patří velké DÍKY jenom jednomu – a to Jemu. Našemu Pánu, který den co den vede naše kroky.

Přátelé, nebojte se zkoušet nové věci a přijeďte nás následující rok podpořit! ;-)

Šárka z Komně 

P. S. Srdečně vás zdraví všichni antiošáci a o příštích prázdninách AHOJ! :)