Bylo ještě jedno setkání, které škoda, že není na fotkách, a to v Olomouci na centru Aletti ve středu před poutí do Velkých Losin konanou teď o víkendu 6. - 8. 3. 2015, tedy ve středu 4. 3. 2015.

Všechno začalo studentskou mší svatou v 19h u Panny Marie Sněžné. Bylo tam hodně studentů a jako host přišel P. Petr Bulvas, který kázal o pastoraci mládeže jako o cestě a výrazně se před zhruba 300 studenty zmínil o Antiochii. Potom při ohláškách bohoslovec Ondra Talaš s partou Antiošáků udělali reklamu na besedu v centru Aletti, která měla proběhnout ve 20:15. Ještě během ohlášek jsem se těšil na velký počet zájemců, protože jsem optimista. Pak jsem šel hledat to centrum a velká skupina studentů šla proti mě, když už mi bylo jasné, že jsem se vydal na špatnou stranu. Když jsem ho s úžasem našel, čekala v sále skupina Antiošáků a zájemců, která sice nebyla nikterak moc velká, ale byla otevřená.

Ondra s partou Antiošáků měl připravený program, který skýtal úvod, prezentaci a svědectví, do kterých jsme se mohli také zapojit. Antiošáci v tom byli velmi aktivní, také přítomní antiošští bohoslovci, i kněží - o. Radek, o. Petr Bulvas i náš otec Petr.

Bylo to velmi povzbudivé, možná trochu bláznivé, ale výborné (...pošetilá Boží věc je moudřejší, než lidé... - to bylo dneska ve čtení). Bylo to drámo, do kterého jsem se chránil zapojit, protože bych mluvil asi hodně dlouho a mohl bych budit dojem "Antiošáka profesionála," což jsem rozhodně nechtěl.

Tak jsem se držel zuby, nehty a mou hlavou prolítlo neskutečné množství příležitostí vystoupit se svou zkušeností. Pokušení bylo pro mě veliké, že jsem se málem začal modlit. Vždyť ze všech 19 Antiochií bych dokázal z každé Antiochie nejméně jedno podnětné svědectví vydolovat. Pomalu mě začal zmáhat i pot. 

Držel jsem se zuby, nehty, až jsem nakonec i promluvil a myslel jsem si, že dost dobře, ale pak se mi to zas tak dost dobré nezdálo, vždyť jsem mohl říci i něco působivějšího, třeba to, co jsem ještě nikdy neříkal a Bohu díky, ozval se na mé svědectví i smích, resp. na jeho konci a bylo to svědectví krátké, což jsem si tak mírně cenil, protože jsem ze sebe vydal nevýdaný výkon - řekl jsem něco, o čem bych byl schopen mluvit vyučovací hodinu v několika větách, což, kdo si čtete moje články, tak už v tomto je vidět, že se mi to skutečně nedaří neb jsem napsal už teď 1112 slov.

Bylo to fakt velmi příjemné setkání a musím říci, že se na letní Antiochii, která pro mě bude již 20., jinak prázdniny s Antiochií to budou 24., tj. příští rok bude výročí, moc těším. Ale už si pomalu začínám říkat, že jsem na Antiochii moc starý.

Nebojte se a pojďte prožívat Antiochii - staňte se Božím nástrojem na jedné krásné faře.